Ние работим с най-добрия магазин за доставка на цветя в България Flo.BG

понеделник, 18 април 2011 г.

Пустинна роза /Adenium obesum, Adenio / – основна информация и отглеждане


Пустинната роза по принцип е образувание, кристаловидна розетка, която се образува от минералите гипс и барит при наличието на пясък. Което съвсем логично се случва в пустините, откъдето идва и името й. Има обаче и растение, което носи това име. То представлява сукулентен храст с невероятно красиви цветове, като оцветяването им може да е различно. Височината на храста може да е от 1 до 1.5 метра, а дънерът на храст е с разширена „бутилковидна“ форма. Принадлежи на семейство Apocynaceae (като Олеандъра). Родината му е източна Африка. Често се отглежда като бонсай. Латинското наименование на пустинната роза е  Adenium obesum, Adenio. Цветовете й може да са в красиви червени оттенъци, бледорозово или пък с два реда листенца на цветчетата.
Ако искате да внесете малко екзотика в дома си, това е точно цветето, което ви трябва. Не е претенциозно за отглеждане, предвид естествените условия, в които вирее, полива се умерено, като зимата може да се остави почти на сухо, а температурата не бива да пада под 10 градуса, обича добре дренирана почва, а в замяна на всичко това ще ви радва с ярките си цветове.
Пустинната розаобича ярка светлина и много добре се развива точно на силно слънце. Може да се отглежда на открито през лятото.
Температурите, които най-добре й понасят през лятото са от 22 до 35 градуса. Ако температурата падне под 20 градуса, има вероятност растежа да се забави, някои от листата да пожълтеят и да опадат. Когато температурата на въздуха се установи под 16 градуса, тогава пустинната роза е в период на покой. Не е нужно в този период да се полива. Има нужда от сух въздух, ако влажността е висока може да се появи гниене. Ето защо не бива да се пръска с вода в никакъв случай. Полива се оскъдно и рядко, с топла, престояла вода, при напълно изсъхване на почвата. Пресажда се при необходимост през около 2-3 години в пръст, подобна на тази за кактуси с добър дренажен слой.