Ние работим с най-добрия магазин за доставка на цветя в България Flo.BG

вторник, 12 април 2011 г.

Китайска роза (Хибискус) – отглеждане


В наши дни, в интернет може да си поръчате доставка на цветя, както за дома, така и за офиса или пък някой познат и приятел, който има повод да празнува. Много магазини за цветя предлагат на любителите градинари и различни декоративни цветя, които може да се отглеждат в саксии или кашпи. Китайската роза например е широко разпространено растение в нашите домове. Тя е атрактивна и много капризна. Идва от тропиците, наричат я Розата на тропиците. Цъфти почти през цялата година и достига до 1- 2 метра в домашни условия. Продължителността на живота й е повече от 20 години. Другото име на това тропическо растение е Хибискус.
Когато цъфти цветовете са или обикновени или кичести, като на едно клонче има едно- или двуцветни цветове, а големината и цвета са различни - бяло, жълто, оранжево, розово или червено. Цъфти от пролет до късна есен.
Точно като едно тропическо растение, китайската роза не обича студа, а вирее добре на слънчеви, светли и добре защитени от вятър и дъжд места. През лятото пък предпочита защитени от следобедните слънчеви лъчи места.
Цветето се размножава през май месец, като се правят резници и при температура от 20-25 градуса. Добре е торенето да става през периода пролет-лято на две седмици един път с минерални и органични торове. През студените сезони, ако действително е студено не се тори, а ако е топло – веднъж в месеца може да сложите тор.
Тъй като обича много водата, през лятото се полива обилно, докато през зимата по-умерено.
Понякога обаче, когато не сте улучили начина на правилно отглеждане листата започват да пожълтяват и падат. По принцип хибискусът е вечнозелено растение, но ако започне да губи листата си, то вероятно е държано на по-хладно, отколкото трябва. Ето защо през зимата, ако това стане, трябва да се държи със суха пръст, защото е в състояние на покой, и чак на пролет ще отново листа.
Понякога цветните пъпки на китайската роза също падат. Това се случва, когато сте сменили първоначалното й местоположение, или пък е слаба светлината, която стига до нея.