Ние работим с най-добрия магазин за доставка на цветя в България Flo.BG

вторник, 8 март 2011 г.

Икебана с рози и други видове цветя


Икебана е вид източен начин за аранжировка на цветя. Може да се каже, че носи в себе си огромен духовен заряд. И това не е никак случайно, защото по времето, когато е открита първата школа по икебана, будистите са включвали като част от своите религиозни обреди точно този вид подредба на цветя. С вековете, изкуството да се подреждат цветя в хармония с природата и вселената се е развило в няколко стила. И с тях човек се е стремял към все по-голямо духовно усъвършенстване.
Днес различните стилове в икебаната се прилагат доста успешно в много аранжировки на цветя, за подарък или просто декорация. С напредването на годините, а и с навлизането на различните влияния от други култури, днес икебаната не е така минимилистична, както са се стремели древните китайци и японци да я направят. Защото самата източна философия е втъкана в този вид подредба на цветя, а именно – минимилизъм. И всичко минимилистично се е считало за красиво и отмарящо очите и духа. За разлика от западните култури, в които на едно място се струпват много предмети и се смята за красиво и знак за благополучие, в източните е прието да няма много предмети в една стая. И днес много хора дори в западните страни се опитват да внесат тази философия в своя дом, за да не се натоварват психически с енергиите на многото вещи в дома, чиито потоци влияят на хората в жилището.
Ето защо може да си поръчате една огромна Икебана, аранжировка, съставена от рози, която да краси вашият дом и да внася повече добро настроение. Икебана може да си направите и сами, стига да имате търпението и материалите. По принцип това е форма на изкуство, което успокоява, и помага да се преборите с депресивните състояния, които често може да ни навестят през дългите зимни дни, когато слънцето го няма, а навън дърво и камък се пукат от студ.  
Само трябва да си набавите материалите – цветя по ваш вкус, декорации и разбира се ваза или друг съд, в който да сложите своята декорация. За целта може да ползвате всякакви цветя – гербери, рози, алстромерии, лилиуми, хризантеми и различни клончета, които може да намерите рано напролет. Но засега ще се задоволите с останалите. Не забравяйте, че центъра, акцента на икебаната е само едно цвете, така че не претрупвайте аранжировката, колкото и да ви се иска да сложите повече от любимите си цветя. Помнете златното правило, че малкото значи много, и може да е много по-красиво и хармонично от многото цветя.