Ние работим с най-добрия магазин за доставка на цветя в България Flo.BG

понеделник, 9 май 2011 г.

Роза (балконска) / Rosa – отглеждане и грижи


Ако искате да разкрасите балкона си и да ви ухае сладко на рози през топлите летни дни и нощи, един подходящ вид роза е балконската миниатюрна роза. Може да я отглеждате в саксии, сандъчета или кашпи, както повечето миниатюрни рози. Макар и да са миниатюрни, по грижите, които се полагат за тях не се различават много от градинските рози

Въпреки това обаче, те не ухаят толкова силно като градинските рози, но пък са чудесен акцент за всеки дом или градина, отглеждат се и много лесно. Видовото разнообразие е голямо.
Може да се радвате на цъфналите си балконски рози през целият летен сезон в разнообразни цветове, като жълто, оранжево, бледорозово, червено и др.

Съобразете големината на съда със самото растение, защото ако е много малък, цветето ще израсте твърде сбито, а ако пък е много голямо – ще расте твърде бавно. Пръстта, която ще сложите в съда трябва да е богата на хумус, примесена с глина и пясък и да не задържа вода.
Може да торите вашата балконска роза в началото на лятото, по един път в седмицата. А когато нежните й, красиви и леко ароматни цветове прецъфтят, те се почистват от цветето, за да може то отново да цъфти. Основна част от грижата по тази роза е пръскането на листата й с вода всяка седмица /отгоре и отдолу/, за да падне прахта, натрупана по листата и да се намали риска от акари. 

Цветето трябва да се сложи на място с директна слънчева светлина, за да може да се развива правилно. Ако видите, че стеблата са прекалено издължени или пък има прекалено голямо пространство между тях, вероятно цветето не получава достатъчно светлина.