Ние работим с най-добрия магазин за доставка на цветя в България Flo.BG

понеделник, 2 май 2011 г.

Характеристика и отглеждане на Роза Еterna/Вечна (ETERNA)

Розата е едно от растенията, които нямат точен брой. По официални данни видовете рози са над 14 000, като има хибриди и естествени, и такива, които на пръв поглед не приличат съвсем на рози.

Видът Етерна обаче, или в превод Вечна, си е точно роза, каквато сме свикнали да виждаме. Макар да е хибрид, тя внася нежен аромат в градината и на всеки би му се приискало да я прихване, за да й се радва през цялото лято. Цъфти от пролетта – май месец до късна есен – октомври. Видът на растението е чаен хибрид, с характерно бледорозов цвят на венчелистчетата. Височината на стъблото е от 90 до 110 см и е изключително подходящо за градини и букети.

Когато си купувате роза Етерна е добре да наблюдавате дали е правилно опакована в кутията си. Всяка една роза трябва да е пакетирана отделно, като на всяка опаковка е необходимо да има етикет с точното описание на видът и неговите характеристики. Освен това трябва да има и точна инструкция за засаждане.
Корените на розата трябва да са пакетирани отделно, да са в стърготини, тъй като те запазват влагата. Летораслите трябва да са потопени във восък, за да се запази розата в "спящ" вид по-дълго време.

Ако опаковката е в този си вид, то без да се полагат каквито и да е било специални грижи, розата може да се съхранява 2-3 месеца, като единственото условие е да е на хладно и тъмно място. При периодично овлажняване на корените срокът на съхранение се удължава до 6-7 месеца.
Как да я засадите?
Преди да започнете засаждането, трябва да потопите корените на розите във вода за около 24 часа, след това изрязвате стеблата на растението с ножица на височина около 15 см. Подрязвате върховете на корените и едва тогава поставяте растението в предварително изкопана за целта яма. Корените се закриват с пръст в изправено положение и се уплътняват добре и поливате обилно с вода.